A tartósítószer-mentes szemcseppek története

A Thealoz Duo szemcsepp gyártója, a Laboratoires Théa elsőként fejlesztett ki tartósítószer-mentes szemápolási terméket és ma is világelső ezen a területen.

Az 1950-es években jelentős előrelépést jelentett a szembetegségek terápiájában, hogy elkezdtek tartósítószereket használni a szemcseppekben annak érdekében, hogy a cseppentő tartályok a felbontás után is sterilen tartsák a tárolt oldatot. Negyven évvel később azonban már számos publikáció ismertette a tartósítószerek káros hatásait a szaruhártyára, a kötőhártyára és a könnyfilmre, irritációt, gyulladást és száraz szem betegséget okozva.

Annak érdekében, hogy megkerüljék ezt a problémát, egydózisú kiszerelést hoztak forgalomba. Ez a csomagolási forma azonban drága és egyáltalán nem környezetbarát, idős betegek esetében a használata is nehéz.

Az 1990-es években, tíz éves kutatás után, a Théa megalkotta az első többadagos tartályt, az ABAK®-ot, amely képes a tartósítószer-mentes szemcseppek adagolására.

A Théanak köszönhetően a szemészet tudománya egy új, tartósítószer-mentes korszakba lépett be, amely lehetővé téve ezzel a betegek számára, hogy szemészeti kezelések széles skáláját élvezzék, miközben a szemük egészségét a legkevésbé sem károsítja.

Mik azok a tartósítószerek?

Az európai gyógyszerészeti előírások azt javasolják, hogy a többdózisú tartályokban lévő szemcseppek tartalmazzanak antimikrobás szereket vagy tartósítószereket, hogy megakadályozzák és korlátozzák a mikrobás szennyeződést a kinyitást követően.

A tanulmányok azonban kimutatták, hogy a tartósítószerek károsak a szem felületére, különösen azoknál a betegeknél, akik hosszú távon használnak szemcseppeket

 A tartósítószereknek számos formája létezik. Különbözőek lehetnek fizikai-kémiai tulajdonságaik, aktivitási spektrumuk, valamint toxicitásuk és allergizáló képességük szerint. A tartósítószerek lehetnek a higanytartalmú származékok, amidinek, alkoholok, parabének és oxiklorid-komplexek, valamint kvaterner ammóniumvegyületek, mely utóbbi csoportból a BAK vagy a benzalkónium-klorid a legszélesebb körben alkalmazott tartósítószer a szemészetben.

A tartósítószerek káros hatásai

Az egy vagy több tartósítószert tartalmazó szemcsepp hosszan tartó alkalmazása különféle elváltozásokat okoz a könnyfilmben, a felső struktúrákban (kötőhártya, szaruhártya) és a szem mélyebb részeiben (a lencse, a trabekuláris háló).

A legenyhébb szemészeti elváltozásokat diszkomfortként, irritációként érzékeljük, melyhez a száraz szem érzete társul. Majd később súlyosabb, másodlagos következményként különböző fokú gyulladás alakulhat ki, amely a szem fibrózisát okozhatja. Ennek kockázata fokozódik glaukóma műtét esetén.

A másodlagos hatások súlyossága a szemcsepp használat időtartamától, az adagolásától, valamint a szemcseppben alkalmazott tartósítószerek típusától és koncentrációjától függ.

A szövődmények csökkentésének legjobb módja, ha a tartósított szemcseppek helyett a beteg tartósítószer-mentes készítményre vált.

A Thealoz® Duo 10 ml szemcsepp ajánlott fogyasztói ára: 6 049 Ft

A Thealoz® Duo szemcsepp a száraz szem kezelésére szolgáló orvostechnikai eszköz / gyógyászati segédeszköz. CE0459

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Allergia

Derékfájás, rándulás, vállmerevség, ízületi fájdalom

Fájdalomcsillapítás

Normál látás

Szemszárazság

Szemszárazság és regeneráció

Hormonmentes fogamzásgátlás

Hasmenés

Feszültségoldás

Normál porcképződés