Az UVB sugárzás hatása a szemre

UVB sugárzás – mikor, milyen erősséggel?

A nyári napok beköszöntével megnövekszik a szemre is káros hatással bíró UVB sugárzás erőssége. Az UVB sugárzás erősségét tekintve a 11-15 óra közötti időszak a legveszélyesebb, de mivel ilyenkor felülről süt a nap, a sugárzás legnagyobb része inkább bizonyos fényvisszaverő felszínek közelében (mint vízfelszín, homokos part) jut a szembe. Reggel és délután – bár a sugárzás erőssége kisebb - azonban az UV sugarak szöge miatt közvetlenül éri a károsító sugárzás a szemet. Még a némileg borult, felhős időben is a káros sugarak 95%-a átjut a felhőzeten, és kárt tehet a szemben.

Az UVB sugárzás hatása a szemreuvb

Az UVB sugárzás oxidatív stresszt okoz, amely károsítja a szaruhártyát. A károsodást az oxigén szabadgyökök okozzák, melyeknek semlegesítését az antioxidánsok nem elégséges mértékben végzik, ugyanis mennyiségük az UVB-besugárzás növekedésével csökken. Ezen felül az UVB-besugárzott szaruhártya oxigénhiányos (hipoxiás) állapotba kerül, mivel a sérült szaruhártya-sejtek nem tudják megfelelően felhasználni az oxigént. Mindez hozzájárul a hámképződés csökkenéséhez, a szaruhártya rendellenes érképződéséhez (szemvörösség) és a sejtpusztuláshoz.

Rövid távon az UVB sugárzás főként kötő- és szaruhártya gyulladást okoz, hosszabb távon pedig egyrészt a   szemlencse és a retina elváltozásai alakulnak ki: kúszóhomály (pterygium), szürkehályog, illetve időskori makula degeneráció, másrészt kialakulhatnak a szemkörnyéki bőr rosszindulatú elváltozásai is.

UVB sugárzás elleni védelem

Az UVB sugárzás elleni védelem legfőbb eszköze a napszemüveg, amely megfelelő UV szűrőfelületének köszönhetően a sugárzás 100 %-át kiszűri.

Kiemelten javasolt a regenerálódó szemet lézeres szeműtét után védeni.

Trehalóz és UVB sugárzás

Korábbi publikációk arról számoltak be, hogy a sugárzás során a szaruhártya felületére felvitt trehalóz jelentősen csökkentette az UVB sugárzás által kiváltott oxidatív károsodást.

A trehalóz egy diszacharid, amely sejtszintű védő mechanizmusok által (ozmoreguláció, lipidmembrán stabilizálás, autofágia serkentés, lipidvédelem) regenerálja a károsodott szaruhártya sejteket.

A Thealoz Duo szemcsepp nátrium hialuronát és trehalóz kombinációja, amely nemcsak a   szemszárazság, de az UVB sugárzás okozta szaruhártya és kötőhártya károsodásokat is képes regenerálni.

A Thealoz Duo javasolt:

  • száraz szem betegségben szenvedő betegeknek – akiknek a szemfelszíne a nyári időszakban fokozottan ki van téve a károsító folyamatoknak (szemszárazság és UVB sugárzás)
  • lézeres korrekciós műtéten átesett betegeken – akiknek a regenerálódó szemfelszínét különösen védeni kell az UVB sugárzástól és annak következményeitől.

A Thealoz Duo az intenzív hidratálás mellett biztosítja az UVB sugárzás okozta sejtkárosodás csökkentését, a szaruhártya gyorsabb gyógyulását.

A Thealoz® Duo 10 ml szemcsepp ajánlott fogyasztói ára: 5 749 Ft

A Thealoz® Duo szemcsepp a száraz szem kezelésére szolgáló orvostechnikai eszköz / gyógyászati segédeszköz. CE0459

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Allergia

Derékfájás, rándulás, vállmerevség, ízületi fájdalom

Fájdalomcsillapítás

Normál látás

Szemszárazság

Szemszárazság és regeneráció

Hormonmentes fogamzásgátlás

Hasmenés

Feszültségoldás

Normál porcképződés